Hántolt hajdina natur

   Ez az értékes tápanyag tartalmú, kellemesen fűszeres aromájú és különleges formájú növény, amely szinte a világ minden népének étrendjében felfedezhető.


A hajdina jellemző tápanyaga a szénhidrát, amely 56-77%-ban keményítő, 17-20%-ban élelmi rost, ennek 12-17%-a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignint is tartalmaz. Elmondhatjuk, hogy a hajdina rosttartalma a hagyományos táplálkozásban fellelhető egyéb gabonafélék rosttartalmához viszonyítva kiemelkedően magas, 25,7 g/100 g termés, míg ez az érték a búzánál (Graham liszt) csak 11,71 g/100 g termék. A hajdina beépítése a korszerű táplálkozás elemei közé, magas élelmirost-tartalmánál fogva tehát igen kedvezőnek mondható. Ásványianyag-tartalmát tekintve a többi gabonaféle hasonló értékeivel összevetve igen magas kalcium- (324 mg//100 g) és magnézium- (85 mg/100 g) tartalommal
rendelkezik. Előnye még kifejezetten alacsony nátrium- (4,4 mg/100 g) és viszonylag magas káliumtartalma (324 mg/100 g) is.


   A nyomelemek közül vasban, rézben és cinkben gazdag. a hajdina igen értékes vitaminforrás, mivel a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza. Tokoferol (E-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és tiamintartalma (B1-vitamin) jelentős. Ezen tápanyagokon kívül kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz. Ilyenek pl. egyes antioxidáns hatású flavonoidok és a rutin (P-vitamin vagy antipermeabilitási faktor), amely kiváló gyógyszere a kapilláris
vérzéseknek és a sugárterápia okozta egészségkárosodásoknak. A hajdina beépíthető a magas vérnyomás (Hypertonia) diétájába. Jól alkalmazható a népbetegségnek tekinthető székrekedés (obstipatio) étrendi kezelésében és egyes daganatos megbetegedések (pl. vastag- és végbéldaganat) megelőzésében. Alkalmas cukorbetegségben (Diabetes mellitus) szenvedő betegek diétájába történő beépítésre. A hajdina alkalmazható a Candida albicans fertőzés étrendi kezelésében is. A hajdina a hyperlipoproteinaemiák diétájában is kiválóan alkalmazható.

 

100 g száraz hántolt hajdina beltartalmi értékei:

Energia343 kcal
Fehérje13.3 g
Zsír3.4 g
Telített0.7 g
Egyszeresen telítettlen1 g
Többszörösen telítettlen1 g
Szénhidrát61.5 g
Cukor0 g
Rost10 g
Nátrium1 mg
Koleszterin0 mg
Glikémiás Index54

 

VITAMINTARTALOM, ÁSVÁNYIANYAG-TARTALOM ÉS NYOMELEMEKMennyiség
NRV%
A-vitamin0 IU0 %
Alfa-karotin0 µg
Béta-karotin0 µg
Béta-kriptoxantin0 µg
Retinol0 µg
B1-vitamin (Tiamin)0.101 mg9.2 %
B2-vitamin (Riboflavin)0.425 mg30.4 %
B3-vitamin (Niacin)7.02 mg43.9 %
B5-vitamin (Pantoténsav)1.233 mg20.6 %
B6-vitamin (Piridoxin)0.21 mg15.0 %
B8-vitamin (Kolin)0 mg0 %
B9-vitamin (Folsav)30 µg15.0 %
B12-vitamin (Kobalamin)0 µg0 %
C-vitamin0 mg0 %
Cink2.4 mg24.0 %
D-vitamin0 µg0 %
E-vitamin0 mg0 %
Foszfor347 mg49.6 %
K-vitamin0 µg0 %
Kalcium18 mg2.3 %
Kálium460 mg23.0 %
Likopin0 µg0 %
Lutein+Zeaxantin0 µg0 %
Magnézium231 mg61.6 %
Mangán1.3 mg65.0 %
Nátrium1 mg0.1 %
Réz1.1 mg110 %
Szelén8.3 µg15.1 %
Vas2.2 mg15.7 %

NRV% - Felnőttek számára ajánlott napi bevitel százalékban kifejezve