Jelentős a fehérje és a zsírtartalma.
Jelentős a keményítő és ballasztanyag tartalma, ezért jó energiaforrás.
Asványi anyagai közül kálium-, kálcium (kétszer annyi, mint a tejben)-, foszfor-, magnézium (háromszor annyi, mint a búzában)-, cink- és vastartalma (több, mint kétszerese a spenótnak) kiemelkedő.
Jelentős mennyiségű az E vitamin és többféle B vitamin tartalma, valamint C vitamint is tartalmaz.
Olajtartalma 8-10 %, nagyobb részt telítetlen linol- és linolénsav, sztearinsav tartalma pedig közel 20 %.
Rendszeres fogyasztása hasznos lehet a csontritkulás megelőzésében, emellett fehérje-, aminosav-, vastartalma révén a vegetáriánusok étrendjének alapvető kiegészítője lehet, segítségével ezen tápanyagok hiánya is hatékonyabban megelőzhető.
Élelmirost-tartalma révén a székrekedés megelőzésében, kezelésében is hatásos. A többi álgabonához hasonlóan nem tartalmaz gliadint, a lisztérzékenyek étrendjébe is betervezhető többféle formában.
Levele, fiatal hajtásai a spenóthoz hasonlóan használhatóak fel krémlevesnek, főzeléknek.
Sós és édes ételekben is felhasználható a beérett mag, semleges íze miatt. Köretnek, kásának, lisztté őrölve sütemények, kenyérfélék dúsítására is használható. Panírozásra is alkalmas. A mag hő hatására kipattog, mint a kukorica, így közvetlenül is fogyasztható. Nyersen nem alkalmas emberi fogyasztásra.