Hántolt árpa - étkezési minőségű
Hántolt árpa - étkezési minőségű
x 1
100 g száraz árpa beltartalmi értékei:
100 g száraz árpa beltartalmi értékei:
Energia
354 kcal
Fehérje
12.5 g
Zsír
2.3 g
Telített
0.5 g
Egyszeresen telítettlen
0.3 g
Többszörösen telítettlen
1.1 g
Szénhidrát
56.2 g
Cukor
0.8 g
Rost
17.3 g
Nátrium
12 mg
Koleszterin
0 mg
Glikémiás Index
43
VITAMINTARTALOM, ÁSVÁNYIANYAG-TARTALOM ÉS NYOMELEMEK
VITAMINTARTALOM, ÁSVÁNYIANYAG-TARTALOM ÉS NYOMELEMEK
Mennyiség / NRV%
A-vitamin
22 IU / 0.7 %
Alfa-karotin
0 µg
Béta-karotin
13 µg
Béta-kriptoxantin
0 µg
Retinol
0 µg
B1-vitamin (Tiamin)
0.646 mg / 58.7 %
B2-vitamin (Riboflavin)
0.285 mg / 20.4 %
B3-vitamin (Niacin)
4.604 mg / 28.8 %
B5-vitamin (Pantoténsav)
0.282 mg / 4.7 %
B6-vitamin (Piridoxin)
0.318 mg / 22.7 %
B8-vitamin (Kolin)
0 mg / 0 %
B9-vitamin (Folsav)
19 µg / 9.5 %
B12-vitamin (Kobalamin)
0 µg / 0 %
C-vitamin
0 mg / 0 %
Cink
2.77 mg / 27.7 %
D-vitamin
0 µg / 0 %
E-vitamin
0.57 mg / 4.7 %
Foszfor
264 mg / 37.7 %
K-vitamin
2.2 µg / 2.9 %
Kalcium
33 mg / 4.1 %
Kálium
452 mg / 22.6 %
Likopin
0 µg / 0 %
Lutein+Zeaxantin
160 µg / 1.6 %
Magnézium
133 mg / 35.5 %
Mangán
1.943 mg / 97.2 %
Nátrium
12 mg / 0.6 %
Réz
0.498 mg / 49.8 %
Szelén
37.7 µg / 68.5 %
Vas
3.6 mg / 25.7 %
NRV% - Felnőttek számára ajánlott napi bevitel százalékban kifejezve.

Leírás

Az árpa igen gazdag keményítőben, fehérjékben, cukrokban, vitaminokban (A, B1, B2, B5, B6, E) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, foszfor, szilícium, vas), azonban nátriumban szegény.  

A kovasav tartalma is magas. Az árpa a szervezet számára nagyon könnyen emészthető és igen tápláló, kellemes, szelíd ízű gabona. árpa gazdag nyomelemekben: káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort tartalmaz - méghozzá kétszer annyit, mint a barna rizs - mindezek pedig elengedhetetlenek a normális szív és agyműködéshez.

Az árpa rendszeres fogyasztása segít megelőzni a székrekedést, javítja a bélműködést, így csökkenti a bélproblémákat. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően jól alkalmazható bélrendszeri, vér- és légzőszervi gyulladások megelőzésében, gyógyításában.

Méregtelenít, ásványi anyagokkal tölti fel szervezetünket, erősíti a csontrendszert.

Nyugtat, tonizál (máj, szív, idegrendszer).

Hatékony vizelethajtó, s egyben kiváló lúgosító is.

Kiváló szabadgyökfogó (a szabadgyökök felelősek többek között a szervek elöregedéséért is).

Kiválóan alkalmas betegkosztnak, gyógyító hatása a belektől a mellkasig terjed. Könnyű emészthetősége ideális étellé teszi kisgyermekek, idős, legyengült szervezetű, beteg emberek számára (roboráló hatás).

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!