Árpa tavaszi - vetőmag

Árpa tavaszi - vetőmag
x 1

Leírás

Vetőmagszükséglete: 160-200 kg/ha.

Vetési ideje: március 10 és 25 között.

A tavaszi árpát elsősorban sörárpaként termesztik és maláta készítéshez használják fel, de hasznosítása szerint lehet takarmány árpaként is termeszteni.

A sörárpa a takarmányárpáktól igényesebb az éghajlati viszonyokra, valamint az előveteményekre is.

A tavaszi sörárpának legjobb előveteménye a cukorrépa, ezen kívül megfelelő előveteménye még a korai kukorica, repce, mák burgonya és a len.

Rossz előveteményei a kalászos gabonák (őszi búza, tritikálé), pillangós takarmánynövények (lucerna, vöröshere), hüvelyes növények (szója, bab, borsó), napraforgó, cirokfélék és minden későn lekerülő növény.

Viszonylag sok tápanyagot igényel.

Lényeges különbség van a takarmányozási célú illetve a söripari célra termesztett tavaszi árpa trágyázása között. A takarmánynak szánt árpa esetén kedvező a magas fehérjetartalom, a sörérpának viszont az alacsony fehérjetartalom és a jó malátázhatóság. Sörárpa esetén nem lehet nitrogén fejtrágyázást alkalmazni, mert akkor nő a fehérjetartalma. Foszforigénye közepes.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!