Leírás
A napraforgóolaj számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Habár magas a zsírtartalma, népszerű főzőolaj, mivel sok olyan tápanyagot tartalmaz, amely jó hatással van az egészségre. Mivel tökéletes arányban található benne egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsír, ezért ajavasolt mennyiségben csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét. Sajnos azonban a javasolt mennyiség elég kicsi, ezért a rántott hús, sült krumpli menü semmiképpen sem reformkaja.
A napraforgó olaj közel 70 százalékban telítetlen zsírsavakat tartalmaz, emellett antioxidáns hatású E vitaminban gazdag.
A telítetlen zsírok fogyasztása előnyös lehet a hazánkban népbetegségnek számító szív- és érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából. Ma már nemcsak önmagában, de olajkeverékek részeként, például repce- és kukoricacsíra-olajjal vegyítve is megtalálhatjuk a boltok polcain. Ezek önmagukban ötvözik a komponensek előnyös tulajdonságait, így fogyasztásuk még kedvezőbb.