Leírás
Kendermagból préselik, mogyoró ízű, zöldes színű, jellegzetesen kender illatú, rendkívül magas tápértékű, egyedülálló olaj.
A kendermagolaj viszonylag magas Omega3 zsírsav tartalommal rendelkezik, aminek szerepe van a koleszterin anyagcserében, megelőzi a vérrögképződést, ahogy meggátolja a vérlemezkék leragadását. A krónikus gyulladások gyakori kiváltó oka a gyenge immunrendszer, az Omega-3 zsírsavak tompítják ennek tüneteit, ezért ajánlott a kendermagolaj használata izületi gyulladás, a húgyhólyag krónikus gyulladása, vagy pikkelysömör, fekélyes vastagbélgyulladás és egyéb krónikus bélgyulladások esetén, valamit mozgásszervi rendellenességek kezelésére.
A kendermagolaj nagy előnye a többivel szemben, hogy mindkét esszenciális zsírsavat, valamint a gamma-linolsavat (GLA) is optimális, 3:1 arányban tartalmazza. A GLA-nak jótékony hatása van a neurodermitisre (ekcéma).
A kendermagolajban ezenkívül alapvetően fontos aminosavak és magas tápértékű fehérjék is megtalálhatók. A vitaminok (A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, D- és E-vitamin), ásványi anyagok (kálium, kalcium, vas, magnézium) és enzimek ilyesfajta “koktélja” az egyik legértékesebb növényi olajjá emeli a kendermagolajat.
A kendermagolaj könnyen emészthető, és elősegíti a megfelelő bélműködést. Bizonyított tény, hogy csökkenti a koleszterinszintet, emellett erős daganatellenes hatása van, hozzájárul továbbá az immunrendszer erősítéséhez (még a HIV-betegek esetében is).
A kendermagolajat csakis hidegen fogyasszuk, vagy a már megfőzött ételhez tegyük hozzá. Soha nem melegítsük, forrósítsuk. Remekül használható salátaöntetként vagy szendvicskrémekbe, pár kanállal feljavíthatja a joghurtos vagy túrós zabpelyhet is. Ezzel a módszerrel könnyedén fedezheti a szükséges napi kendermagolaj-adagját (15-20 g). A nem kívánt oxidációt, ami tönkretenné a kendermagolaj értékes összetevőit, egyszerűen megelőzheti: tárolja az olajat hűtőben. A kendermagolaj képes hatékonyan visszaszorítani az öregedés jeleit. A telítetlen zsírsavak nyugtató, gyulladásellenes és regeneráló hatásúak, természetes rugalmasságot biztosítanak a bőrnek, és gátolják a ráncok képződését. A kendermagolaj külsőleg történő használata javít a száraz, kirepedezett bőr állapotán, de pattanások, atópiás ekcéma vagy sömör (herpesz) esetén is kiválóan alkalmazható.
Antioxidáns hatású.
A kendermagolaj tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, amire a szervezetünknek szüksége van, éppen ezért a kendermagolaj segít fenntartani fehérjék szintjét a szervezetben, megakadályozza a izomvesztést is.
Olyan zsírsavakat is tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni a szívbetegségek kockázatát is.
A kendermagolaj tartalmaz szitoszterolt, ami segít a koleszterinszint csökkentésében. Ezenfelül nagy koncentrációban van benne jelen a tokoferol (E-vitamin), ami antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, így segít megelőzni a sejteket a károsodásoktól, illetve a rákosodástól is. A kendermagolaj segít csökkenteni a rák kockázatát, illetve a gyulladásokat és a vérrögképződést is, valamint elősegíti a normális agyműködést.