Mustármag - vetőmag
Mustármag - vetőmag
x 1

Leírás

A mustármag vetőmagszükséglete 15-20 kg/ha.

Ideális vetésforgó a búza-mustár-répa sorrend. A mustár helyét néha a facélia vagy az olajretek váltja.

A mustár azokat a gyengébb termőképességű területeket is jól tolerálja, ahová repcét nem vetnénk. A repcével egyezően kitűnő előveteménynek számít, a vetésforgóban csökkenti a gabonatúlsúlyt. Ha igazán jó minőségű mustárt akarunk termelni, már az előveteményre is ügyelni kell. Legjobb számára a lóhere vagy a gabonafélék. Előveteménye csak olyan növény lehet, amelynek gyomirtó szere őszre teljesen lebomlik. Különösen a kukorica gyomirtó szerére érzékeny a mustár. Egy forgón belül ezért nem érdemes szerepeltetni kukoricával, napraforgóval és a magjukat ellövő olyan fajokkal sem, mint például a mézontófű. Ha vetőmag-szaporítás céljából vetjük a mustárt, úgy a repce után legalább három évet ki kell hagynunk.

A mustár magja igen apró, ezért a csírázáshoz jó feltételeket kell biztosítani. A vetésig elengedhetetlen a kertszerűen megmunkált, aprómorzsás, sík talajfelszín kialakítása. A vetőmag laza rétegbe kerüljön, de alatta a tömör, nedves talaj a kívánatos.

Mivel alacsony hőigényű, ezért a mustár már március második felében vethető, legfeljebb április 10-ig.

Hűvösebb évjáratban a virágzás akár egy hónapig is elhúzódhat. Ennek jó oldala, hogy a mustár kiváló méhlegelő. Korán vetve a fehér mustár az őszi búzával egy időben takarítható be. A fehér mustár kiváló zöldtrágyanövény: nemcsak táplálja a talajt, de fonálféreg-gyérítő hatású is.

A másodvetés ideje július vége–augusztus eleje. A növény ekkor már nem képes a magot megérlelni, virágzáskor zölden szántjuk le.

Vetése gabona-sortávra, 3 cm mélyen történik. Tápanyagigénye 50–60 kg nitrogén-hatóanyag hektáronként. A kikelő tábla akár legeltetésre is alkalmas.

Tavaszi növény, nincs kifagyási veszély.

Vetésideje megelőzi a többi nagy szántóföldi kultúráét, így jól szervezhető.

Jól beilleszthető a kalászos vetésforgóba.

Korán vetve nincs gond a földibolhákkal, növényvédelme a gyakorlatban a gyomszabályozásra korlátozódik.

Hátránya, hogy betakarítása saját szárító- és tisztítókapacitás esetén is pontos ütemezést igényel, mivel egybeesik a búzáéval.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!