Hántolt hajdina natur
Hántolt hajdina natur
x 1
100 g száraz hántolt hajdina beltartalmi értékei:
100 g száraz hántolt hajdina beltartalmi értékei:
Energia
343 kcal
Fehérje
13.3 g
Zsír
3.4 g
Telített
0.7 g
Egyszeresen telítettlen
1 g
Többszörösen telítettlen
1 g
Szénhidrát
61.5 g
Cukor
0 g
Rost
10 g
Nátrium
1 mg
Koleszterin
0 mg
Glikémiás Index
54
VITAMINTARTALOM, ÁSVÁNYIANYAG-TARTALOM ÉS NYOMELEMEK
VITAMINTARTALOM, ÁSVÁNYIANYAG-TARTALOM ÉS NYOMELEMEK
Mennyiség / NRV%
A-vitamin
0 IU / 0 %
Alfa-karotin
0 µg
Béta-karotin
0 µg
Béta-kriptoxantin
0 µg
Retinol
0 µg
B1-vitamin (Tiamin)
0.101 mg / 9.2 %
B2-vitamin (Riboflavin)
0.425 mg / 30.4 %
B3-vitamin (Niacin)
7.02 mg / 43.9 %
B5-vitamin (Pantoténsav)
1.233 mg / 20.6 %
B6-vitamin (Piridoxin)
0.21 mg / 15.0 %
B8-vitamin (Kolin)
0 mg / 0 %
B9-vitamin (Folsav)
30 µg / 15.0 %
B12-vitamin (Kobalamin)
0 µg / 0 %
C-vitamin
0 mg / 0 %
Cink
2.4 mg / 24.0 %
D-vitamin
0 µg / 0 %
E-vitamin
0 mg / 0 %
Foszfor
347 mg / 49.6 %
K-vitamin
0 µg / 0 %
Kalcium
18 mg / 2.3 %
Kálium
460 mg / 23.0 %
Likopin
0 µg / 0 %
Lutein+Zeaxantin
0 µg / 0 %
Magnézium
231 mg / 61.6 %
Mangán
1.3 mg / 65.0 %
Nátrium
1 mg / 0.1 %
Réz
1.1 mg / 110 %
Szelén
8.3 µg / 15.1 %
Vas
2.2 mg / 15.7 %
NRV% - Felnőttek számára ajánlott napi bevitel százalékban kifejezve

Leírás

Ez az értékes tápanyag tartalmú, kellemesen fűszeres aromájú és különleges formájú növény, amely szinte a világ minden népének étrendjében felfedezhető.

A hajdina jellemző tápanyaga a szénhidrát, amely 56-77%-ban keményítő, 17-20%-ban élelmi rost, ennek 12-17%-a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignint is tartalmaz. Elmondhatjuk, hogy a hajdina rosttartalma a hagyományos táplálkozásban fellelhető egyéb gabonafélék rosttartalmához viszonyítva kiemelkedően magas, 25,7 g/100 g termés, míg ez az érték a búzánál (Graham liszt) csak 11,71 g/100 g termék. A hajdina beépítése a korszerű táplálkozás elemei közé, magas élelmirost-tartalmánál fogva tehát igen kedvezőnek mondható. Ásványianyag-tartalmát tekintve a többi gabonaféle hasonló értékeivel összevetve igen magas kalcium- (324 mg//100 g) és magnézium- (85 mg/100 g) tartalommal
rendelkezik. Előnye még kifejezetten alacsony nátrium- (4,4 mg/100 g) és viszonylag magas káliumtartalma (324 mg/100 g) is.

A nyomelemek közül vasban, rézben és cinkben gazdag. a hajdina igen értékes vitaminforrás, mivel a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza. Tokoferol (E-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és tiamintartalma (B1-vitamin) jelentős. Ezen tápanyagokon kívül kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz. Ilyenek pl. egyes antioxidáns hatású flavonoidok és a rutin (P-vitamin vagy antipermeabilitási faktor), amely kiváló gyógyszere a kapilláris vérzéseknek és a sugárterápia okozta egészségkárosodásoknak. A hajdina beépíthető a magas vérnyomás (Hypertonia) diétájába. Jól alkalmazható a népbetegségnek tekinthető székrekedés (obstipatio) étrendi kezelésében és egyes daganatos megbetegedések (pl. vastag- és végbéldaganat) megelőzésében. Alkalmas cukorbetegségben (Diabetes mellitus) szenvedő betegek diétájába történő beépítésre. A hajdina alkalmazható a Candida albicans fertőzés étrendi kezelésében is. A hajdina a hyperlipoproteinaemiák diétájában is kiválóan alkalmazható.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!