Leírás
A hajdina jellemző tápanyaga a szénhidrát, amely 56-77%-ban keményítő, 17-20%-ban élelmi rost, ennek 12-17%-a cellulóz, valamint hemicellulózt és lignint is tartalmaz. Elmondhatjuk, hogy a hajdina rosttartalma a hagyományos táplálkozásban fellelhető egyéb gabonafélék rosttartalmához viszonyítva kiemelkedően magas, 25,7 g/100 g termés, míg ez az érték a búzánál (Graham liszt) csak 11,71 g/100 g termék. A hajdina beépítése a korszerű táplálkozás elemei közé, magas élelmirost-tartalmánál fogva tehát igen kedvezőnek mondható. Ásványianyag-tartalmát tekintve a többi gabonaféle hasonló értékeivel összevetve igen magas kalcium- (324 mg//100 g) és magnézium- (85 mg/100 g) tartalommal
rendelkezik. Előnye még kifejezetten alacsony nátrium- (4,4 mg/100 g) és viszonylag magas káliumtartalma (324 mg/100 g) is.
A nyomelemek közül vasban, rézben és cinkben gazdag. a hajdina igen értékes vitaminforrás, mivel a B-vitamincsoport majdnem minden tagját tartalmazza. Tokoferol (E-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és tiamintartalma (B1-vitamin) jelentős. Ezen tápanyagokon kívül kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz. Ilyenek pl. egyes antioxidáns hatású flavonoidok és a rutin (P-vitamin vagy antipermeabilitási faktor), amely kiváló gyógyszere a kapilláris vérzéseknek és a sugárterápia okozta egészségkárosodásoknak. A hajdina beépíthető a magas vérnyomás (Hypertonia) diétájába. Jól alkalmazható a népbetegségnek tekinthető székrekedés (obstipatio) étrendi kezelésében és egyes daganatos megbetegedések (pl. vastag- és végbéldaganat) megelőzésében. Alkalmas cukorbetegségben (Diabetes mellitus) szenvedő betegek diétájába történő beépítésre. A hajdina alkalmazható a Candida albicans fertőzés étrendi kezelésében is. A hajdina a hyperlipoproteinaemiák diétájában is kiválóan alkalmazható.
Tápérték 100 g termékben:
Kalória | 92 kcal |
Fehérje | 3.38g |
Szénhidrát | 19.94g |
amelyből cukor | 0.9g |
Zsír | 0.62g |
melyből telített zsírsav | 0.13g |
Rost | 2.7g |
Nátrium | 0g |
Koleszterin | 0 |