Lencse

Lencse
lencselencse1
100 g száraz lencse beltartalmi értékei:
Energia
352 kcal
Fehérje
24.6 g
Zsír
1.1 g
-Telített
0.2 g
-Egyszeresen telítettlen
0.2 g
-Többszörösen telítettlen
0.5 g
Szénhidrát
52.7 g
-Cukor
2 g
Rost
10.7 g
Nátrium
6 mg
Koleszterin
0 mg
Glikémiás Index
26
VITAMINTARTALOM, ÁSVÁNYIANYAG-TARTALOM ÉS NYOMELEMEK
VITAMINTARTALOM, ÁSVÁNYIANYAG-TARTALOM ÉS NYOMELEMEK
Mennyiség / NRV%
A-vitamin
39 IU / 1.3 %
Alfa-karotin
0 µg
Béta-karotin
23 µg
Béta-kriptoxantin
0 µg
Retinol
0 µg
B1-vitamin (Tiamin)
0.873 mg / 79.4 %
B2-vitamin (Riboflavin)
0.211 mg / 15.1 %
B3-vitamin (Niacin)
2.605 mg / 16.3 %
B5-vitamin (Pantoténsav)
2.14 mg / 35.7 %
B6-vitamin (Piridoxin)
0.54 mg / 38.6 %
B8-vitamin (Kolin)
96.4 mg / 22.7 %
B9-vitamin (Folsav)
479 µg / 240 %
B12-vitamin (Kobalamin)
0 µg / 0 %
C-vitamin
4.5 mg / 5.6 %
Cink
3.27 mg / 32.7 %
D-vitamin
0 µg / 0 %
E-vitamin
0.49 mg / 4.1 %
Foszfor
281 mg / 40.1 %
K-vitamin
5 µg / 6.7 %
Kalcium
35 mg / 4.4 %
Kálium
677 mg / 33.9 %
Likopin
0 µg / 0 %
Lutein+Zeaxantin
0 µg / 0 %
Magnézium
47 mg / 12.5 %
Mangán
1.393 mg / 69.7 %
Nátrium
6 mg / 0.3 %
Réz
0.754 mg / 75.4 %
Szelén
0.1 µg / 0.2 %
Vas
6.51 mg / 46.5 %
NRV% - Felnőttek számára ajánlott napi bevitel százalékban kifejezve.

Leírás

A lencse jótékony hatásai: javítja a májfunkciót, jót tesz a szemnek, nyugtat, magas folsav tartalma miatt terhesség esetén kiemelten ajánlott a fogyasztása - a magzat fejlődését támogatja, jó hatással van az anyagcserére, szuper étel székrekedésre, segít stabilizálni a vérnyomást, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, segíti a vércukorértékek kordában tartását, a változókor tüneteit csökkenti, fokozza a férfiak termékenységét, segíti a hajnövekedést, támogatja a sebgyógyulást.
A lencse izoflavonoidokat tartalmaz melyek segítik a női hormonális egyensúly fenntartását, a változókor után is biztosítva a jó közérzetet. Az izoflavonoidok segítik a mellrák megelőzését, és a lencsében teljes mértékben megmaradnak a főzés után is.
Amíg a fenti kóros folyamatok nem alakultak ki a  jól megfőzött lencse, javítja az anyagcserét, növeli az immunitást, és normalizálja a nemi és vizeletkiválasztó rendszer működését.

Egy átlagos adag lencseételben szinte az egész napi szükséges folsav mennyiséget megkapjuk.

Kevesebb a zsírtartalma mint például a borsónak, viszont tartalmaz omega-3 és omega 6 zsírsavakat.

A lencse oldékony rostokat tartalmaz, ezáltal javítja az emésztést, és segít a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében.

Széchenyi 2020 - Európai Regionális Fejlesztési Alap
Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása