Leírás
A mákból préselt olaj igazi ínyencség, ritka és drága olajféle.
A mákolaj a lenmag vagy a kendermag olajához hasonló tulajdonságokkal büszkélkedhet.
Vannak benne értékes esszenciális zsírsavak (omega-3 és omega-6), de a másik két olajhoz képest kevésbé zsíros. A mákolaj a telítetlen zsírsavak mellett nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, magnéziumot, vasat és E-vitamint. Nagyon jó elixír, kiválóan hat a bőr, a haj, a köröm és a csontok állapotára.
Az esszenciális zsírsavak táplálják, hidratálják, regenerálják, óvják és selymessé is teszik a bőrt.
A mákolaj kiváló a száraz, töredezett, ekcéma vagy gyulladás következtében sérült bőrre, és segítséget nyújt különféle sömörök esetén is.
Magas kalcium- és magnéziumtartalmának köszönhetően a mákolaj táplálja, védi és rugalmassá teszi a körmöket és a hajat. A mákaromának köszönhetően a mákolaj nyugtatóan hat a lélekre.
Jelentős mértékben nyugtatja a központi idegrendszert, segítséget nyújt idegi eredetű betegségek, lelki kiegyensúlyozatlanság és stressz esetén.
Kiválóan alkalmazható masszázshoz és illóolaj-keverékekben.
Csillapítja az izomgörcsöket és a fejfájást, valamint elősegíti a nyugodt alvást. Az olajsav, amely szintén megtalálható a mákban, javítja az emlékezőképességet, és csökkenti a vérnyomást.
A mákolaj rendkívül finom és kellemes illatú, alkalmas hideg vagy meleg, édes vagy sós ételek készítésére, beletehetjük salátaöntetekbe, főzhetünk és süthetünk is vele.