Leírás
Jelentős olajsavtartalmának köszönhetően a szezámolaj kiváló masszázsolaj. A száraz, viszkető, hámló bőr és fejbőr ápolására is kiválóan alkalmas. Rengeteg hasznos anyagot tartalmaz: omega-3, -6, -9 zsírsavak, valamint nagy mennyiségű ásványi anyag - vas, nikkel, mangán - és vitamin - főleg E-vitamin - található benne. A szezámmagból préselt szezámolaj B-, D- és E-vitamint, értékes aminosavakat, foszforsavat és lecitint tartalmaz. Rendszeres testmozgás mellett a megfelelő területen alkalmazva a narancsbőr és a striák halványítására, megelőzésére is alkalmas. Gyógyítja az ekcémát, a pikkelysömört és a különböző allergiás elváltozásokat a bőrön. Belsőleg alkalmazva is látványosan javítja a bőr minőségét. Véd a szív- és érrendszeri betegségek és a bőrdaganat kialakulásától, méregtelenít, valamint orvosolja a magas vérnyomás problémáját.
A szezámolaj elsősorban az ázsiai és keleti konyha alapanyaga, a vokban készített ételek kedves ízesítője. Sütésre nem alkalmas. Ugyanakkor kiválóan alkalmas saláták, zöldségek és még édességek ízesítésére is. A dió- vagy mogyorótorta íze sokkal intenzívebb lesz, ha két evőkanál szezámmagolajat adunk hozzá. Gazdagabb kalciumban, mint a tehéntej.