Repce - vetőmag

Repce - vetőmag
x 1

Leírás

Vetőmagszükséglete: 5-8 kg/ha

A repce jó szerkezetű, tápanyagokkal és mésszel jól ellátott talajokat igényel. Ideális számára a löszös, vályogos talajtípus, de agyagos és humuszos homokterületen is jó eredményeket lehet elérni vele. Rosszabb víztartó képességű, homokos, kavicsos talajon a növényt érzékenyen érinti, ha a virágzás idején nem kap esőt.

A gyors fejlődéshez igényli a talaj felső 5-15 cm-es rétegéből a könnyen felvehető tápanyagokat. Tavasszal is jelentős a tápanyagszükséglete (tavaszi regenerálódáshoz nitrogént igényel).

Nagyon lényeges a vetésidejének megválasztása: túl korai vetés esetén a repceállomány nagyon megerősödik, még ősszel megkezdődik a szárbaindulása, a szárbaindult repce fagytűrő-képessége csökken, könnyen kifagyhat, hótakaró alatt pedig kipállik. Megkésett vetés esetén nem éri el a repce a szükséges 8-10 tőleveles (rozettás) fejlődési szakaszt, ami legkedvezőbb a tél elviselésére, a gyökerük is fejletlen, így szintén megnő a kifagyás veszélye. Legkedvezőbb vetésidő magyarországi körülmények között augusztus 25 - szeptember 10.

A repce nem érzékeny az előveteményre, de mivel helyenként már augusztus 20-án elvetik, a szemes kukorica kizárható az előzmények közül. Az őszi árpa és az őszi búza számít a repce legjobb előveteményének, de tavaszi árpa is az.  Megfelelő elővetemény lehet még a nyáron betakarításra kerülő burgonya és az olajlen, valamint az egynyári tömegtakarmányok. Nem megfelelőek számára a keresztesvirágú növények, a szántóföldi zöldségnövények, ill. az olyan növények, amelyek nagymennyiségű szármaradványt hagynak vissza a területen, és betakarításuk július 30-a után történik. Önmaga után három évig nem célszerű vetni, mivel ez nagyon megnövelné a gombás megbetegedések esélyét, és túlságosan megemelné a vegyszerezés költségét.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!