A pinto bab gazdag antioxidáns hatású polifenolokban, melyek hozzájárulnak több daganatfajta megelőzéséhez is. Kempferol nevű antioxidáns összetevője gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik.
Kitűnő forrása a B9-vitaminként is ismert folsavnak, ami szükséges az aminosavak anyagcseréjéhez, a fehérvérsejtek- és vörösvértestek képzéséhez, a gyomor-bélrendszer,- és a szájnyálkahártya épségéhez.
Zsírt alig tartalmaz. Zsírszegény diétában kiválóan megállja a helyét, valamint vegetáriánusok számára is nagyszerű választás.
A szervezetünk és immunrendszerünk egészséges működését biztosító vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik, tartalmaz kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, cinket, C-vitamint, valamint a B-vitamin család számos tagját. Káliumban gazdag, mely ásványi anyagot szervezetünk napi szinten igényli. Szerepe széleskörű: segíti a sejtek tápanyagfelvételét és energiaellátását, szerepe van a folyadékháztartásban, szükséges az izommunkához és a szívműködéshez.
Biológiailag aktív anyagainak köszönhetően nemcsak energiát szolgáltatnak szervezetünk számára, hanem számos egészségvédő tulajdonsággal is rendelkeznek. Fogyni vágyók, cukorbetegek, inzulinrezisztenciával rendelkezők étrendjébe is beilleszthető.