A fehérje az izom, bőr és a porcok építőanyaga. Viszont más metabolikus funkciókat is ellát, mint például az oxigén szállítása a vérben, vagy a metabolikus folyamatok szabályozása. A testépítőknél a fehérje valószínűleg az egyik legfontosabb alapanyag az izomtömeg építéséhez. Szerencsére a mandula nagy mennyiségben tartalmazza ezt a létfontosságú makro tápanyagot.
A mandula több rostot, kalciumot, E vitamint, riboflavint és niacint tartalmaz, mint bármely más diófajta. Egy átlagos mandula adag (körülbelül 23 db) biztosítja a napi E vitamin adag 35%-át, a magnézium és riboflavin napi adagjának 20%-át, továbbá a kalcium 8%-át és a kálium 6%-át. Ugyanúgy, mint az összes többi diófajta, a mandula is viszonylag magas zsírtartalommal rendelkezik, körülbelül 15 gramm zsírt tartalmaz egy 30 grammos adag. Szerencsére ezen zsírok kétharmada jótékony hatással van a szívre. Egy 2005-ös tanulmány alapján, amely egy táplálkozással foglalkozó magazinban jelent meg, bebizonyította, hogy a mandula akkor tartalmazza a legtöbb tápanyagot, ha együtt fogyasztjuk a barna hártyájával.