Mandula

Mandula
mandulaMandula1
VITAMINTARTALOM, ÁSVÁNYIANYAG-TARTALOM ÉS NYOMELEMEK
VITAMINTARTALOM, ÁSVÁNYIANYAG-TARTALOM ÉS NYOMELEMEK
Mennyisé /NRV%
A-vitamin
2 IU / 0.1 %
Alfa-karotin
0 µg
Béta-karotin
1 µg
Béta-kriptoxantin
0 µg
Retinol
0 µg
B1-vitamin (Tiamin)
0.205 mg / 18.6 %
B2-vitamin (Riboflavin)
1.138 mg / 81.3 %
B3-vitamin (Niacin)
3.618 mg / 22.6 %
B5-vitamin (Pantoténsav)
0.471 mg / 7.8 %
B6-vitamin (Piridoxin)
0.137 mg / 9.8 %
B8-vitamin (Kolin)
52.1 mg / 12.3 %
B9-vitamin (Folsav)
44 µg / 22.0 %
B12-vitamin (Kobalamin)
0 µg / 0 %
C-vitamin
0 mg / 0 %
Cink
3.12 mg / 31.2 %
D-vitamin
0 µg / 0 %
E-vitamin
25.63 mg / 214 %
Foszfor
481 mg / 68.7 %
K-vitamin
0 µg / 0 %
Kalcium
269 mg / 33.6 %
Kálium
733 mg / 36.6 %
Likopin
0 µg / 0 %
Lutein+Zeaxantin
1 µg / 0.0 %
Magnézium
270 mg / 72.0 %
Mangán
2.179 mg / 109 %
Nátrium
1 mg / 0.1 %
Réz
1.031 mg / 103 %
Szelén
4.1 µg / 7.5 %
Vas
3.71 mg / 26.5 %
NRV% - Felnőttek számára ajánlott napi bevitel százalékban kifejezve.

Leírás

A fehérje az izom, bőr és a porcok építőanyaga. Viszont más metabolikus funkciókat is ellát, mint például az oxigén szállítása a vérben, vagy a metabolikus folyamatok szabályozása. A testépítőknél a fehérje valószínűleg az egyik legfontosabb alapanyag az izomtömeg építéséhez. Szerencsére a mandula nagy mennyiségben tartalmazza ezt a létfontosságú makro tápanyagot.

A mandula több rostot, kalciumot, E vitamint, riboflavint és niacint tartalmaz, mint bármely más diófajta. Egy átlagos mandula adag (körülbelül 23 db) biztosítja a napi E vitamin adag 35%-át, a magnézium és riboflavin napi adagjának 20%-át, továbbá a kalcium 8%-át és a kálium 6%-át. Ugyanúgy, mint az összes többi diófajta, a mandula is viszonylag magas zsírtartalommal rendelkezik, körülbelül 15 gramm zsírt tartalmaz egy 30 grammos adag. Szerencsére ezen zsírok kétharmada jótékony hatással van a szívre. Egy 2005-ös tanulmány alapján, amely egy táplálkozással foglalkozó magazinban jelent meg, bebizonyította, hogy a mandula akkor tartalmazza a legtöbb tápanyagot, ha együtt fogyasztjuk a barna hártyájával.

Széchenyi 2020 - Európai Regionális Fejlesztési Alap
Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása