A barna rizs abban különbözik a fehértől, hogy teljes értékű, nem finomított változat. A rizsszem egészét tartalmazza, nemcsak annak magját – hanem benne van a korpa és a csíra is a szemben. Ez a fehér rizsből már hiányzik.
Kiváló mangánforrás - a mangán megőrizni csontjaink ellenállóképességét és egészségét, hozzájárul a koleszterin és a zsírsavak szintetizálásához, valamint kiegyensúlyozza az inzulintermelést is.
Gazdag szelénben - a szelén igen fontos szerepet játszik sejtjeink védelmében a szabadgyökök támadásai ellen.
Tartalmaz magnéziumot - ami elengedhetetlen a megfelelő vérkeringéshez, illetve az egészséges izmokhoz és csontokhoz.
Rostban gazdag - a rostok pedig elengedhetetlenek az egészséges táplálkozáshoz. Ha nem fogyasztunk elegendő rostot, emésztési problémáink lehetnek (pl. bélrenyheség, szorulás). Már egyetlen csészényi barna rozs fedezi a napi rostszükségletünk 14%-át.
Bizonyítottan csökkenti az LDL koleszterinszintet.
Gyorsan teltségérzetet okoz - ezért kiváló eleme lehet a testsúlycsökkentő diétáknak.
Főzése:
Lényegében ugyanúgy kell elkészíteni, mint a fehér rizst, ám mivel a barna rizsszemek keményebbek, ezért érdemes főzés előtt 25-30 percre hideg vízbe áztatni. Így az egyébként 30-40 perc főzési időt 5-10 perccel csökkenthetjük.