A Jázmin rizs gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, ugyanakkor a glikémiás indexe igen nagy, ezért a fogyasztását csak mértékkel ajánlják azoknak, akiknél a hirtelen vércukorszint emelkedés problémát okozhat. Bár a diétázás és a fogyókúra során nem a Jázmin rizs a legideálisabb rizsfajta, mégis érdemes néha módjával fogyasztani, hiszen B-vitamin tartalma jelentős, ugyanakkor fontos fehérjeforrás is.
A Jázmin rizs származási helye Thaiföld, de ma már Kelet-Ázsia más részein is termesztik.
Bár a jázmin rizs ízre és küllemre is hasonló a basmati rizshez belül mégsem ugyanaz. Ez a rizs rendelkezik a legmagasabb GI-vel. Konkrétan 109, ami a tiszta glükóznál is több. Bár ez a rizs szintén bővelkedik A és B vitaminban és antioxidánsokat is tartalmaz, komoly vércukor-ingadoztató hatása miatt fogyasztását nem, vagy csak visszafogottan javasoljuk.