Chia mag

Chia mag
chia mag

Leírás

A chia mag rengeteg tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz meglepően kevés kalória mellett. Több vasat tartalmaz, mint a spenót, több kalciumot, mint a tej, több káliumot, mint a banán, és több omega-3 zsírsavat, mint a lazac. Gazdag fehérje forrás is, ezért a vegetáráusok remek kiegészítője. Főleg A-, E-, C-, B1- és B2- vitaminokat és folsavat tartalmaz, valamint különféle antioxidánsokat is.

Mivel glikémiás indexe alacsony, vagyis a megemésztése során kevés glükóz szabadul fel, a chia magot cukorbetegek is fogyaszthatják. Gluténmentes, jelentős szénhidráttartalmát elsősorban nagy mennyiségű élelmi rostjainak köszönheti. A chia mag erősen hidrofil, ami azt jelenti, hogy a súlya kilencszeresének megfelelő mennyiségű vizet képes felvenni. Kiváló méregtelenítő: a gyomorban a víz hatására zseléssé váló chia magokba ugyanis valósággal beleragadnak a salakanyagok és a toxinok, amelyek aztán a széklettel könnyedén kiürülnek a szervezetből. Ráadásul a zselés állagú anyag más béltisztító rostokhoz hasonlóan óvja az érzékeny beleket, megszünteti a székrekedést, ezáltal csökkentheti a vastagbélrák kockázatát. A gyomorban megduzzadó chia mag rövid idő alatt telítettségérzetet okoz, ami hozzájárul a fogyókúrák sikeréhez.

Túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat idézhet elő. Ennek okán napi 15 grammnál nem javasolt többet ennünk ebből az egzotikus élelmiszerből.

Fogyasztás előtt legalább 10 percig be kell áztatni. A chia csak vizalapú folyadékokkal képes megszívni magát. Tehát nyugodtan lehet áztatni  vízbe, tejbe, magtejekbe, vagy gyümölcslébe, de olajokkal már nem működik a dolog.

Széchenyi 2020 - Európai Regionális Fejlesztési Alap
Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása