A quinoa az egyik legjobb növényi fehérjeforrás. Található benne C-, E-, és többféle B-vitamin, és az öregedésért is felelős szabadgyököket hatástalanító béta-karotin. Ásványi anyagok közül tartalmaz magnéziumot, vasat, foszfort, cinket, kálciumot, és minden olyan aminosavat, amelyre a szervezetnek szüksége van.
Élelmi rostokban gazdag növény, ezért gyomorproblémák esetén is javasolt, valamint kismamák és keringési betegségben szenvedőknek is jó.
Mivel gluténmentes, ezért allergiások számára is fogyasztható, nem is beszélve a fogyókúrázókról, akik alacsony kalóriatartalma miatt fogják kedvelni.
A quinoa teljes értékű fehérjeforrás, azaz tartalmazza azt 9 aminosavat, melyet a szervezet nem tud előállítani, ezért élelmiszerekből kell bevinni azt.
A legismertebb a fehér és a vörös verzió. A fehér verzió a legismertebb, a vöröset inkább köretként fogyasztják.
A mag mellett létezik liszt és pehely is belőle.
Akárcsak a rizst, ezt is le kell öblíteni főzés előtt, mert keserű lehet.
Mosás után kétszeres mennyiségű vízben kell megfőzni, kb. 15-20 perc után - mire az összes folyadékot elfőtte - lesz jó. Ha kissé megpirítjuk főzés előtt, enyhén diós íze lesz. Reggelire fogyasztható tejjel, vagy gabonatejjel - kásaként, egyébként pedig minden olyan ételhez, amihez rizst használnánk.