Quinoa

Quinoa
x 1
100 g száraz quinoa beltartalmi értékei:
100 g száraz quinoa beltartalmi értékei:
Energia
368 kcal
Fehérje
14.1 g
Zsír
6.1 g
-Telített
0.7 g
-Egyszeresen telítettlen
1.6 g
-Többszörösen telítettlen
3.3 g
Szénhidrát
57.2 g
-Cukor
0 g
Rost
7 g
Nátrium
5 mg
Koleszterin
0 mg
Glikémiás Index
VITAMINTARTALOM, ÁSVÁNYIANYAG-TARTALOM ÉS NYOMELEMEK
VITAMINTARTALOM, ÁSVÁNYIANYAG-TARTALOM ÉS NYOMELEMEK
Mennyiség / NRV
A-vitamin
14 IU / 0.5 %
Alfa-karotin
0 µg
Béta-karotin
8 µg
Béta-kriptoxantin
1 µg
Retinol
0 µg
B1-vitamin (Tiamin)
0.36 mg / 32.7 %
B2-vitamin (Riboflavin)
0.318 mg / 22.7 %
B3-vitamin (Niacin)
1.52 mg / 9.5 %
B5-vitamin (Pantoténsav)
0.772 mg / 12.9 %
B6-vitamin (Piridoxin)
0.487 mg / 34.8 %
B8-vitamin (Kolin)
70.2 mg / 16.5 %
B9-vitamin (Folsav)
184 µg / 92.0 %
B12-vitamin (Kobalamin)
0 µg / 0 %
C-vitamin
0 mg / 0 %
Cink
3.1 mg / 31.0 %
D-vitamin
0 µg / 0 %
E-vitamin
2.44 mg / 20.3 %
Foszfor
457 mg / 65.3 %
K-vitamin
0 µg / 0 %
Kalcium
47 mg / 5.9 %
Kálium
563 mg / 28.1 %
Likopin
0 µg / 0 %
Lutein+Zeaxantin
163 µg / 1.6 %
Magnézium
197 mg / 52.5 %
Mangán
2.033 mg / 102 %
Nátrium
5 mg / 0.3 %
Réz
0.59 mg / 59.0 %
Szelén
8.5 µg / 15.5 %
Vas
4.57 mg / 32.6 %
NRV% - Felnőttek számára ajánlott napi bevitel százalékban kifejezve.

Leírás

A quinoa az egyik legjobb növényi fehérjeforrás. Található benne C-, E-, és többféle B-vitamin, és az öregedésért is felelős szabadgyököket hatástalanító béta-karotin. Ásványi anyagok közül tartalmaz magnéziumot, vasat, foszfort, cinket, kálciumot, és minden olyan aminosavat, amelyre a szervezetnek szüksége van.

Élelmi rostokban gazdag növény, ezért gyomorproblémák esetén is javasolt, valamint kismamák és keringési betegségben szenvedőknek is jó.

Mivel gluténmentes, ezért allergiások számára is fogyasztható, nem is beszélve a fogyókúrázókról, akik alacsony kalóriatartalma miatt fogják kedvelni.

A quinoa teljes értékű fehérjeforrás, azaz tartalmazza azt 9 aminosavat, melyet a szervezet nem tud előállítani, ezért élelmiszerekből kell bevinni azt.

A legismertebb a fehér és a vörös verzió. A fehér verzió a legismertebb, a vöröset inkább köretként fogyasztják.

A mag mellett létezik liszt és pehely is belőle.

Akárcsak a rizst, ezt is le kell öblíteni főzés előtt, mert keserű lehet.

Mosás után kétszeres mennyiségű vízben kell megfőzni, kb. 15-20 perc után - mire az összes folyadékot elfőtte - lesz jó. Ha kissé megpirítjuk főzés előtt, enyhén diós íze lesz. Reggelire fogyasztható tejjel, vagy gabonatejjel - kásaként, egyébként pedig minden olyan ételhez, amihez rizst használnánk.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!