Bulgur

Bulgur
bulgurbulgur1
VITAMINTARTALOM, ÁSVÁNYIANYAG-TARTALOM ÉS NYOMELEMEK
VITAMINTARTALOM, ÁSVÁNYIANYAG-TARTALOM ÉS NYOMELEMEK
Mennyiség / NRV%
A-vitamin
9 IU / 0.3 %
Alfa-karotin
0 µg
Béta-karotin
5 µg
Béta-kriptoxantin
0 µg
Retinol
0 µg
B1-vitamin (Tiamin)
0.232 mg / 21.1 %
B2-vitamin (Riboflavin)
0.115 mg / 8.2 %
B3-vitamin (Niacin)
5.114 mg / 32.0 %
B5-vitamin (Pantoténsav)
1.045 mg / 17.4 %
B6-vitamin (Piridoxin)
0.342 mg / 24.4 %
B8-vitamin (Kolin)
28.1 mg / 6.6 %
B9-vitamin (Folsav)
27 µg / 13.5 %
B12-vitamin (Kobalamin)
0 µg / 0 %
C-vitamin
0 mg / 0 %
Cink
1.93 mg / 19.3 %
D-vitamin
0 µg / 0 %
E-vitamin
0.06 mg / 0.5 %
Foszfor
300 mg / 42.9 %
K-vitamin
1.9 µg / 2.5 %
Kalcium
35 mg / 4.4 %
Kálium
410 mg / 20.5 %
Likopin
0 µg / 0 %
Lutein+Zeaxantin
220 µg / 2.2 %
Magnézium
164 mg / 43.7 %
Mangán
3.048 mg / 152 %
Nátrium
17 mg / 0.9 %
Réz
0.335 mg / 33.5 %
Szelén
2.3 µg / 4.2 %
Vas
2.46 mg / 17.6 %
NRV% - Felnőttek számára ajánlott napi bevitel százalékban kifejezve

Leírás

A bulgur nem egy külön növény, hanem a durumbúza egy speciális, tört változata. A búzaszemeket még a teljes érés előtt betakarítják, majd hántolják, óvatosan előpárolják és szárítják. A gabonának majdnem a teljes része megmarad az előállítás során, ezért a kuszkusznál és a tésztaféléknél sokkal egészségesebb, teljes kiőrlésű gabonának számító ételről van szó. Gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a rizs vagy a kuszkusz. Glikémiás indexe 48.

A bulgur folsavban, foszforban, magnéziumban, káliumban és vasban gazdag. Rosttartalma több mint ötszöröse a barna rizsének, ezért fogyókúrában, inzulinrezisztenciában, cukorbetegségben, valamint egészséges táplálkozásban is kiváló alternatíva. Székrekedés, enyhe emésztés esetén különösen ajánlott, természetesen bőséges folyadékfogyasztás mellett. Különösen magas az E-vitamin tartalma. A többi gabonához hasonlóan a B1-, B2-, B6-vitaminokat tartalmaz, így támogatja a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét, valamint az idegrendszer megfelelő működésében is hasznos táplálék.

Vitaminjai és ásványi anyagai, fitonutriensei gyulladáscsökkentő hatásúak és a szabad gyökök semlegesítésében is szerepet játszanak. A bulgur nagyon finom mindenféle főtt, sült és nyers zöldségekkel, húsokkal. Készíthetünk belőle köretet, piláfot, salátát, vagy akár levesbetétként is fogyaszthatjuk.

Széchenyi 2020 - Európai Regionális Fejlesztési Alap
Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása