Fogyókúrázóknak is ideális, hiszen alacsony a kalória- és a magas a rosttartalma. A köles is lúgosító élelmiszer – így segít fenntartani testünkben az egészséges pH-egyensúlyt, és ez elengedhetetlen a betegségek megelőzésében. Gluténmentes. Lisztérzékenységgel küzdők számára is ideális, hiszen ők a gluténtartalmú termékekre nagyon érzékenyek. A köles magnéziumban gazdag. Bizonyítottan csökkenti a migrénes rohamok számát és kordában tartja az asztmát. Az alacsony magnéziumszint növeli a magas vérnyomás-, a beszűkülő artériák-, a plakkformálódás esélyét, melyek mind szívproblémák kialakulásához vezetnek. Ezeknek kockázatát minimálisra csökkenthetjük, ha magnéziumban gazdag ételeket eszünk, így például kölest. A köles előnye továbbá, hogy a magnézium mellett mangánt, foszfort és vasat is tartalmaz. A köles nagy mennyiségű B-vitaminnal látja el szervezetünket. A niacin, folacin, riboflavin, tiamin csak néhány azon fontos B-vitaminok között, melyeket a köles tartalmaz és testünk energiaszintézisében szerepet játszanak.
Erős antioxidáns hatása van. A kölesnek ismert prebiotikus aktivitása, mely hozzájárul a jó baktériumok mennyiségének növeléséhez. A köles triptofánt tartalmaz, azt az esszenciális aminosavat, mely segíti a szerotonin termelődését. A szerotonin jelentős hatással van hangulatunk, alvásunk és étvágyunk alakulására. Az alacsony szerotonin-szint depresszióval és alvászavarral járhat. A köles előnye, hogy nemcsak lúgosít, de csupán 50 gramm belőle fedezi a napi javasolt fehérjebevitel 12 százalékát. A vegetáriánus étrendet követők számára fokozottan ajánlott kölest fogyasztani, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét juttassanak szervezetükbe.