A termést felhasználás előtt mindenképp vízbe kell áztatni, mert nyersen emészthetetlen méreganyagokat tartalmaz, főzni pedig csak új, tiszta vízben szabad.
A csicseriborsó kevés kalóriát tartalmaz, de gazdag B1-, B6-vitaminban és folsavban, valamint E-vitamin és karotin is található benne. Ásványi anyag tartalma is kedvező, sok magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz. Rostokban és fehérjékben is gazdag, így segíti emésztésünket és kiválóan alkalmas a székrekedés megelőzésére, kezelésére is.
Csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát is. Alacsony a glikémiás indexe, így cukorbetegek számára különösen ajánlott a rendszeres fogyasztása. Vastartalma növeli az energiánkat. Magas karotin és E-vitamin tartalma miatt antioxidáns hatású.