Leírás
A sárgaborsó a zöldborsó hántolt, szárított és felezett magjából készülő növényi ételkészítmény.
Sok proteint és kevés zsírt tartalmaz, a belőle nyert fehérje segíthet csökkenteni a vérnyomást és megelőzni a krónikus vesebetegséget.
Magas kalóriatartalmú (340/ 100 g), jó fehérjeforrás.
Energiatartalma igen magas (1348 kJ/321 kcal), ennek jelentős része a szárazborsó 53%-át képező szénhidráttartalomból adódik, amely elsősorban keményítő. Fehérjetartalma 21,7%, és igen kedvező az aminosav-összetétele. Élelmirost-tartalma a héjával együtt jelentős, de mivel hántolt állapotban fogyasztjuk, nem számolhatunk vele.
Külön említésre méltó a vitamin- és ásványianyag-tartalma. Jelentős forrása a B1- és B2-vitaminnak, a pantoténsavnak, a biotinnak, a folsavnak, de az E-vitamin-tartalma sem elhanyagolható. A hüvelyesekhez hasonlóan kiemelkedő a kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, vas-, cink- és mangántartalma.
Fogyasztása gyakran puffadást és kellemetlen bélműködést válthat ki. Ezért emésztőrendszeri megbetegedés esetén fogyasztása nem ajánlott. Csecsemőknek és bölcsődés korú gyermekeknek nem adható és idősebb korban is csak mértékkel fogyasztható.
Ha a sárgaborsó finomra darálják, sárgaborsó lisztet kapnak, amely gluténmentes, a kukoricaliszthez hasonlóan felhasználható.
Tápérték 100g termékben:
Kalória | 321 kcal |
Fehérje | 21.7g |
Szénhidrát | 53.1g |
Zsír | 1.5g |
Rost | 23g |
Amennyiben csak egyfajta terméket szeretne rendelni, abban az esetben a minimális mennyiség: 4 kg!
Rendelés Leadása: https://www.apromagok.hu/rendeles