Borsó Sárga Feles

Borsó Sárga Feles
x 1
100 g száraz sárgaborsó beltartalmi értékei:
100 g száraz sárgaborsó beltartalmi értékei:
Energia
352 kcal
Fehérje
23.8 g
Zsír
1.2 g
-Telített
0.2 g
-Egyszeresen telítettlen
0.2 g
-Többszörösen telítettlen
0.5 g
Szénhidrát
38.2 g
-Cukor
8 g
Rost
25.5 g
Nátrium
15 mg
Koleszterin
0 mg
Glikémiás Index
32
VITAMINTARTALOM, ÁSVÁNYIANYAG-TARTALOM ÉS NYOMELEMEK
VITAMINTARTALOM, ÁSVÁNYIANYAG-TARTALOM ÉS NYOMELEMEK
Mennyiség / NRV%
A-vitamin
149 IU / 5.0 %
Alfa-karotin
0 µg
Béta-karotin
89 µg
Béta-kriptoxantin
0 µg
Retinol
0 µg
B1-vitamin (Tiamin)
0.726 mg / 66.0 %
B2-vitamin (Riboflavin)
0.215 mg / 15.4 %
B3-vitamin (Niacin)
2.889 mg / 18.1 %
B5-vitamin (Pantoténsav)
1.758 mg / 29.3 %
B6-vitamin (Piridoxin)
0.174 mg / 12.4 %
B8-vitamin (Kolin)
95.5 mg / 22.5 %
B9-vitamin (Folsav)
274 µg / 137 %
B12-vitamin (Kobalamin)
0 µ / 0 %
C-vitamin
1.8 mg / 2.3 %
Cink
3.55 mg / 35.5 %
D-vitamin
0 µg / 0 %
E-vitamin
0.09 mg / 0.8 %
Foszfor
321 mg / 45.9 %
K-vitamin
14.5 µg / 19.3 %
Kalcium
37 mg/ 4.6 %
Kálium
823 mg / 41.1 %
Likopin
0 µg / 0 %
Lutein+Zeaxantin
0 µg / 0 %
Magnézium
49 mg / 13.1 %
Mangán
1.22 mg / 61.0 %
Nátrium
15 mg / 0.8 %
Réz
0.815 mg / 81.5 %
Szelén
4.1 µg / 7.5 %
Vas
4.82 mg 34.4 %
NRV% - Felnőttek számára ajánlott napi bevitel százalékban kifejezve.

Leírás

A sárgaborsó a zöldborsó hántolt, szárított és felezett magjából készülő növényi ételkészítmény.

Sok proteint és kevés zsírt tartalmaz, a belőle nyert fehérje segíthet csökkenteni a vérnyomást és megelőzni a krónikus vesebetegséget.

Magas kalóriatartalmú (340/ 100 g), jó fehérjeforrás.

Energiatartalma igen magas (1348 kJ/321 kcal), ennek jelentős része a szárazborsó 53%-át képező szénhidráttartalomból adódik, amely elsősorban keményítő. Fehérjetartalma 21,7%, és igen kedvező az aminosav-összetétele. Élelmirost-tartalma a héjával együtt jelentős, de mivel hántolt állapotban fogyasztjuk, nem számolhatunk vele.

Külön említésre méltó a vitamin- és ásványianyag-tartalma. Jelentős forrása a B1- és B2-vitaminnak, a pantoténsavnak, a biotinnak, a folsavnak, de az E-vitamin-tartalma sem elhanyagolható. A hüvelyesekhez hasonlóan kiemelkedő a kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, vas-, cink- és mangántartalma.

Fogyasztása gyakran puffadást és kellemetlen bélműködést válthat ki. Ezért emésztőrendszeri megbetegedés esetén fogyasztása nem ajánlott. Csecsemőknek és bölcsődés korú gyermekeknek nem adható és idősebb korban is csak mértékkel fogyasztható.

Ha a sárgaborsó finomra darálják, sárgaborsó lisztet kapnak, amely gluténmentes, a kukoricaliszthez hasonlóan felhasználható.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!