Leírás
A fekete szezámmag nagyszerű ásványi anyag (kalcium, magnézium vas és foszfor)-, valamint B1 (tiamin) – és rost forrás. A benne található tápanyagok csökkenhetik a gyulladásokat, támogatják a légzőszervek egészségét és megóvhatnak a vastagbélrák és a csontritkulás kialakulásától, segítik az emésztést. Székrekedéssel küszködőknek kifejezetten ajánlott, akik viszont hasmenésre hajlamosak, azok tüneteik erősödését észlelhetik a szezámmag fogyasztását követően.
Ezen kívül fitoszterolokat is tartalmaz. Ezek olyan növényi összetevők, amelyek kémiai felépítésükben hasonlítanak a koleszterinhez. Az étkezési fitoszterolok bevitelével nemcsak a vér koleszterinszintje csökkenthető, hanem a különböző típusú rákos megbetegedések kialakulása is megelőzhető. A szezámmag tartalmazza a legtöbb fitoszterolt az olajos magvak közül.
Hatékonyan csökkenti a vérnyomást, javítja a jó-rossz koleszterin arányát, erősíti a csontokat és a fogakat, serkenti a sejtmegújulást. Alkalmazható szájhigiéniás célokra. Csecsemőknek masszázsolajként nyugtató hatású és csökkenti az álmatalnságot.
A fekete szezámmag használható:
- Salátákban,
- Rizzsel keverve,
- Őrölve szója-, mandula-, rizs- vagy zabtejhez, smoothie-khoz adhatjuk,
- Krémet, mártogatót készíthetünk belőle,
- Levesekhez adhatjuk,
- Sült csirkére szórhatjuk,
- Kenyérbe süthetjük,
- Pirított ételekhez is adhatjuk.