Leírás
A rozs egy univerzális gabonaféle.
Számos ásványi anyag megtalálható benne, többek között kálium, kalcium, foszfor, vas, cink, magnézium, szelén, sőt valamennyi réz is. Tartalmaz fehérjét, továbbá lassan felszívódó cukrokat, szerves sót. Vitaminok közül elsősorban B1 és B3 vitamin található benne számottevő mennyiségben.
Huzamosabb fogyasztása, serkenti a vérkeringést, tisztítja az érfalakat, méregteleníti a szervezetet.
A rozskenyér fogyasztásával számos betegséget megtudunk előzni: máj, végbélrák, érelmeszesedés, magas vérnyomás, szív és érrenszeri megbetegedések.
Szklerozis Multiplex betegségben szenvedő betegeknek kimondottan ajánlottak a rozsból készült termékek, valamint fogyókúrázókra és diétázókra is jó hatással vannak.
Megelőzi a cukorbetegség kialakulását.
Fogyasztása nagyon jó hatással van a női hormon háztartására, főleg a változókor ideje alatt. Csökkenti a mell és petefészek rák esélyének a kialakulását.
Asztmában, csökkenti az asztmás rohamok gyakoriságát.
A rozsliszt felhasználásával készült termékek fogyasztásával megelőzhető a székrekedés, enyhítik az aranyeres panaszokat. A rozs koleszterinszint-csökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, ezért is érdemes rozskenyeret, rozslisztet tartalmazó lepényeket, péksüteményeket fogyasztani.
Glutén érzékeny emberek ne fogyasszák a rozsból készült termékeket, mert glutént tartalmaz, és allergiát válthat ki!