A zabpehely nagyon egészséges táplálék: rostokat, vitaminokat, antioxidánsokat valamint ásványi anyagokat is tartalmaz, gazdag szénhidrát forrás.
Csökkenti a koleszterinszintet, valamint a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Mivel az oldható rostok lassítják a glukóz véráramba jutását, cukorbetegeknek is ajánlott fogyasztani, hiszen segít stabilizálni a vércukorszintet. Alacsony a glikémiás indexe. Csökkenti a kettes típusú diabétesz kialakulásának kockázatát.
Nagy mennyiségű B1, B2, B3, B6 és K-vitamint is tartalmaz. Kiváló forrása az E-vitaminnak, emellett gazdag cink, vas, szelén, magnézium, kalcium, réz és mangánforrás.
A benne található kálium megköti a felesleges vizet.
Magas rosttartalma révén serkenti az anyagcserét, így megszabadítja a szervezetet elnehezítő salakanyagoktól. Lúgosító táplálékként segít helyreállítani a sav-bázis egyensúlyt, továbbá gyulladásgátló, nyugtató hatással is bír a bélrendszerre.
Növényi viszonylatban mérve sok fehérjét is tartalmaz. A benne található rostok és egyéb tápanyagok csökkentik a rák kockázatát is.